poniedziałek, 24 października 2011

Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

Są przepyszne, mogłabym jeść je codziennie :)
Przepis pochodzi stąd.



Składniki:
  • 3/4 (150 g) kostki miękkiego masła (nie margaryny)
  • 1 i ¼ szklanki (300 ml) płatków owsianych
  • 1/3 szklanki (100 ml) cukru
  • ½ szklanki (125 ml) mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pestki słonecznika


Przygotowanie:
Wymieszaj masło z cukrem na puszystą, gładką masę. Dodaj resztę składników (oprócz słonecznika) i zagniataj aż powstanie w miarę jednolite ciasto. Najlepiej robić to rękoma, nie robotem ani mikserem, bo nie da się uzyskać nim takiego efektu, jak się to zrobi samemu. Jeśli masa nie będzie się chciała kleić można dodawać odrobinę masła, choć myślę, że nie będzie ono potrzebne. Pod koniec wsypujemy słonecznik: na podaną ilość cztery garście plus odłożyć ze dwie do ułożenia na wierzchu tuż przed wstawieniem do piekarnika.
Od ciasta odrywamy kulki które spłaszczamy w ręku i układamy na natłuszczonej blasze. 
Teraz na wierzchu układamy słonecznik, lekko go wgniatając w ciasteczka (niczym ich nie smarujemy: ani jajkiem, ani mlekiem, dlatego trzeba je delikatnie powgniatać, żeby się trzymały). Piecz w piekarniki nagrzanym do temperatury ok. 180 st. C przez ok. 15 - 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz