poniedziałek, 24 października 2011

Ciasto kawowe

Ciasto kawowe


Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta domowe"

Składniki:
Biszkopt:
·         ¾ szklanki cukru pudru
·         1 szklanka mąki pszennej
·         4 jajka
·         1 op. cukru waniliowego (16 g)
·         4 łyżki kakao
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
·         2 szklanki mleka
·         200 g masła lub margaryny
·         2 op. budyniu śmietankowego
·         2 łyżki rodzynków
·         1 łyżeczka cukru pudru

Masa kawowa:
·         2 szklanki mleka
·         50 g kawy cappuccino
·         2 op. bitej śmietany w proszku
·         3 płaski łyżki żelatyny

Ponadto:
·         alkohol do nasączania ciasta
·         papier do pieczenia


Sposób przyrządzenia:
Biszkopt:
1.       Białka ubić. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie kolejno po żółtku.
2.       Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i kakao. Delikatnie wymieszać.
3.       Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach 26 x 36 cm.
4.       Piec około 30 minut w temp. 180°C.

Masa budyniowa:
1.       Rodzynki sparzyć.
2.       Budynie ugotować na mleku, ostudzić.
3.       Masło ucierać, dodając stopniowo budynie, na koniec rodzynki i cukier.

Masa kawowa:
1.       Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody.
2.       W zagotowanym mleku rozpuścić kawę.
3.       Do schłodzonej kawy wsypać śmietanę w proszku, ubić.
4.       Dodać schłodzoną żelatynę, wymieszać.

Ciasto kawowe:
1.       Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż, nasączyć alkoholem.
2.       Masę budyniową wylać a jeden płat ciasta.
3.       Masę kawową wylać na masę budyniową. Wstawić do lodówki (do stężenia).
4.       Przykryć drugim płatem ciasta.
5.       Udekorować według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz