poniedziałek, 24 października 2011

Góra lodowa

 Góra lodowa

 

Lista składników

Biszkopt
  • 6 jaj
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa
  • ½ l mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ szkl cukru
  •  4 żółtka
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 ½ kostki margaryny
Masa z mleka w proszku
  • ½   kostki margaryny
  • ½ szkl wody
  •  ½ szkl cukru
  • 20 dag mleka w proszku

Biszkopt:
Upiec 1 placek i przekroić, lub upiec 2 z 3 jaj. Przed przełożeniem lekko nasączyć.
Masa budyniowa:
Z podanych składników ugotować budyń.
1 ½ kostki margaryny utrzeć dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać roztopioną czekoladę lub kakao. Na pierwszy placek położyć masę kakaową, drugi placek, na placek masę białą. Na białą masę położyć biszkopty na stojąco. Polać masą z mleka w proszku.
Masa z mleka w proszku:
Zagotować wszystkie składniki i zestawić z ognia, do gorącego dodać 20 dag mleka w proszku i ucierać. Odlać część masy i dodać do niej kakao. Na biszkopty wylać masę białą a potem kakaową.

Temperatura piekarnika : 180˚C
Czas pieczenia: 30 minut

2 komentarze:

  1. super ciacho:)bardzo polecem

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię ciasta z dodatkiem mleka w proszku. Muszę koniecznie wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń