poniedziałek, 24 października 2011

Kremarz

 Kremarz

 Kruche miodowe ciasto z delikatnym kremem z kaszy.
Polecam na różne imprezy. Jest naprawdę smaczne.
Przepis pochodzi z bloga Przy kuchennym stole.

Składniki  
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 łyżek miodu
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 kostki masła
- 1 jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
krem:
- 2 szklanki mleka
- 5 łyżek kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 250 g masła lub margaryny

- 1 łyżka cukru pudru do posypania
- cukrowe perełki do dekoracji 


 Miód rozpuścić z masłem i cukrem pudrem na małym ogniu. Wystudzić, dodać sodę, mąkę, jajko i śmietanę. Wymieszać i zagnieść ciasto.
Masę podzielić na 4 równe części, rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach blachy (21x25 cm). Na natłuszczoną formę kłaść kolejno placki i piec na złoto - po około 12 minut w 180 st.C.
Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

Przygotować krem: pół szklanki mleka odlać, resztę zagotować. Kaszę wsypać do odłożonego mleka, wymieszać i wlać do gotującego mleka i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż kasza się rozklei i zgęstnieje. Wsypać połowę cukru, kaszę wystudzić mieszając od czasu do czasu, żeby nie utworzył się kożuch.
Masło utrzeć z pozostałym cukrem. Dalej ucierać dodając po łyżce zimną ugotowaną mannę. 

Masę podzielić na cztery części i przełożyć nią placki lekko dociskając, oraz posmarować kremem wierzch ciasta. Włożyć do lodówki na całą noc, żeby płaty ciasta zmiękły.

Przed pokrojeniem ciasto oprószyć cukrem pudrem i udekorować cukrowymi perełkami.

Moje uwagi: 
  1.  Do pieczenia używam normalnej blaszki do ciast o wymiarach 36x24,5 cm.
  2. krem zawsze robię z 1,5 bądź 2 porcji, jest wtedy go więcej na plackach i lepiej smakuje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz