niedziela, 6 listopada 2011

Meduza

Meduza



Przepis pochodzi z książki "183 nowe przepisy Siostry Anastazji". 

CIASTO
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
6 dużych jabłek
1 1/2 szklanki cukru kryształu
4 jajka
1 szklanka siekanych orzechów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zasypać 1 szklanką cukru. Białka ubić, dodać resztę cukru, żółtka, pokrojone jabłka (z sokiem, który się wytworzy), mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, sodę. Wymieszać i piec w średnio nagrzanym piekarniku.


KREM
Składniki:
3 żółtka
3 łyżki cukru kryształu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 puszka ananasów
2 galaretki cytrynowe
1 kostka masła
 
Wykonanie:
Na soku z ananasów ugotować budyń z żółtek, cukru i mąki (ja ze względu na to, że tego soku jest jednak mało, żółtka, cukier i mąkę roztrzepuję w małej ilości wody i wlewam do gotującego się soku). Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu.


PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Ciasto - krem - rozłożyć ananasy - zalać tężejącą galaretką.
W środek ananasa można włożyć drylowaną wiśnię lub truskawkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz