czwartek, 3 maja 2012

Szarlotka

Szarlotka na kruchym cieście 


 blaszka ok 25x35 cm (chyba że ktoś woli cieńsze to może być troszkę większa)

Składniki:

300 gr masła (najlepsze osełkowe)
500 gr mąki krupczatki
250 gr cukru pudru
6 ugotowanych żółtek (rozdrobnionych w malakserze lub przetartych przez sitko)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

plus:
ok 2 kg kwaskowych jabłek (przesmażonych z cukrem i cynamonem) 


Przygotowanie:
Ciasto zagnieść i wstawić na 2 godz do lodówki (w tym czasie można przesmażyć jabłka). Następnie podzielić ciasto na połowę. Pierwszą część wyłożyć do blaszki i podpiec 10 min w temp. 250 st. następnie posypać bułką tarta lub kaszą manną (aby soki z jabłek i nie zmoczyły spodu) wyłożyć jabłka i na tarce o grubych oczkach zetrzeć druga część ciasta. Piec ok 40 min w piekarniku 220-250st. po 25 minutach można sprawdzić czy za bardzo się nie spiekło, wtedy ewentualnie zmniejszyć temp.
Posypać cukrem pudrem.
Najlepiej smakuje na gorąco z bitą śmietaną i lodami;-))
Smacznego!!

Przepis - Duszka20

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz