niedziela, 31 marca 2013

Sernik z jogurtów greckich podany na ciepło z lodami i bitą śmietaną

Sernik z jogurtów greckich podany na ciepło z lodami i bitą śmietaną

 Najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam!!!  
Podany na ciepło z bitą śmietaną i lodami stanowi niesamowite połączenie...
Przepis podkradłam Anuli :)


Składniki:
10 jaj
4 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego
3 duże jogurty typu greckiego o pojemności ok 400ml
3/4 szkl. oleju
1,5 szkl. cukru

Spód:
250 g pokruszonych herbatników
150 g roztopionego masła

  • Żółtka utrzeć z cukrem, dodać suchy budyń, potem olej i po łyżce dodawać jogurt. 
  • Pianę z białek ubić i dodać do masy. 
  • Spód - herbatniki pokruszyć na tzw. piasek i wymieszać z roztopionym masłem. Mieszanka nie może się rozsypywać, tylko ugniatać jak mokry piasek. Wyłożyć łyżką na blachę
  • Ciasto wylać na spód i piec ok 80 min w temp. 170 - 18- stopni. W połowie pieczenia można przykryć wierzch folię aluminiową, aby się za bardzo nie przypiekł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz