poniedziałek, 18 lutego 2013

Cappuccino jabłkowe

Cappuccino jabłkowe

Przepis znalazłam na blogu Alinki, jest tam kopalnia pomysłów na wypieki :)
 Musicie tam zajrzeć!
Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka;
  • 0,5 szklanki cukru kryształu;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy, nadal ubijać do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny w białkach. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać z pianą. Na koniec dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy o wymiarach 23x30 cm. Piec w 180 st.C około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić.

Składniki na masę jabłkową:
  • 2 słoiki prażonych jabłek (słoik = 900 ml);
  • 2 galaretki cytrynowe;
Wykonanie:
Jabłka wyłożyć do garnka i podgrzać, by były gorące. Do gorących jabłek wsypać galaretki i mieszać z jabłkami, aż się rozpuszczą. Gdy galaretkę wsypujemy do jabłek, jabłka nie powinny się już prażyć. Gorące jabłka wyłożyć na upieczony biszkopt i odstawić w chłodne miejsce.

Składniki na krem:
  • 0,5 l śmietany 30%;
  • 750 g serka mascarpone;
  • 2 łyżki cukru kryształu;
  • 3 łyżki kawy cappuccino waniliowej;
Wykonanie:
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Dodać kawę i wymieszać. Następnie dodać schłodzone serki mascarpone i wymieszać ze śmietaną.
Krem wyłożyć na zimne jabłka na biszkopcie, wyrównać powierzchnię ciasta. Wierzch udekorować startą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz