środa, 27 marca 2013

Ciasteczka z lentilkami

Ciasteczka z lentilkami
Zrobiłam je na świąteczny kiermasz do przedszkola siostrzenicy :)
Przepis pochodzi z Filozofii smaku.


Składniki (na ok. 50 sztuk):
  • 2 i pół szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki cukru pudru
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 14 łyżek miękkiego masła
  • 2 szklanki lentilek 
  • ewentualnie- 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
Mąkę mieszamy z solą i sodą. Masło ucieramy mikserem stopniowo dodając cukry. Wbijamy po jednym jajku i dalej ucieramy. Wsypujemy w dwóch partiach mąkę i miksujemy na gładką masę. Wsypujemy lentilki i mieszamy. Masę wkładamy na 15 minut do lodówki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki, lekko spłaszczamy i układamy na blasze zachowując odstępy. Pieczmy przez 13-15 minut w temp. 180 stopni. Pozostawiamy kilka minut na blasze i przenosimy na kratkę. Przechowujemy do tygodnia czasu w puszce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz