niedziela, 17 marca 2013

Przepyszne ciasto mrachewkowe

Ciasto marchewkowe
W smaku przypomina mix piernika z murzynkiem. 
Jeśli ktoś nie lubi ciast marchewkowych to nawet nie mówcie, że to główny składnik tego ciasta bo i tak nie poczują, a zjedzą ze smakiem - gwarantuję ;)
Przepis dostałam od koleżanki z pracy.



Składniki:
  •  4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szklanki tarkowanej marchewki
Wykonanie:
Ciasto przygotowujemy jak na biszkopt.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier. Wlewamy rozmieszane wcześniej żółtka, mieszamy. Wsypujemy mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Wszystko dokładnie mieszamy (będzie bardzo gęste) i wlewamy do tego delikatnie szklankę oleju. Mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy 2 szklanki tarkowanej na drobnych oczkach marchewki, mieszamy. Ciasto przelewamy do średniej wielkości blaszki (np. 30x25 cm bądź mniejszej, wtedy urośnie wyższe), pieczemy do suchego patyczka w na termoobiegu w temperaturze 170-180 stopni.
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz