czwartek, 28 lutego 2013

Tarta z mascarpone i truskawkami

Tarta z mascarpone i truskawkami 

Przepis podkradłam od Alinki :)
Nigdy jeszcze nie jadłam tak aromatycznego, cytrynowego ciasta. Pycha!

Składniki na ciasto:

  • 150g masła (chłodnego);
  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 2 łyżki stołowe cukru pudru;
  • 2-3 łyżki stołowe zimnej wody;
  • 0,5 łyżeczki soli;
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego;
  • skórka otarta z 1 limonki lub cytryny;
  • 1 łyżka stołowa soku z limonki lub cytryny;
  • szczypta cynamonu;

Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito, dodać wszystkie sypkie składniki i wymieszać. Do sypkich składników dodać schłodzone masło i posiekać. Następnie dodać wodę i szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę (można na dłużej).
Formę do wypieku tarty o średnicy około 23 cm wysmarować dokładnie masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą lub mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę (dno i brzegi). Wierzch ciasta przykryć papierem do pieczenia. Na papier wysypać groch (u mnie) i tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego na 180 st.C piekarnika i piec 15 minut. Następnie z ciasta zdjąć papier z grochem i ciasto dopiec na złoty kolor (około 10-15 min.). upieczone ciasto dobrze wystudzić.


Składniki na nadzienie:
  • 500g serka mascarpone;
  • 0,5 szklanki cukru pudru;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 200 ml śmietany 30% lub 36%;
  • sok z połowy limonki lub cytryny;
  • dżem truskawkowy;

Wykonanie:
Serek mascarpone delikatnie wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać śmietanę i sok, delikatnie połączyć składniki.
Upieczone i wystudzone ciasto cienko posmarować dżemem truskawkowym  Na dżem wyłożyć masę serową. Na masie serowej ułożyć połówki truskawek.
Truskawki można cieniutko polać lekko tężejącą galaretką cytrynową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz