środa, 15 maja 2013

Murzynek truskawkowy

Murzynek truskawkowy

Taki niepozorny z wyglądu a jaki smaczny :)
Przepis pochodzi z gazetki Poradnik Smakosza nr 5/2010



Składniki:
Ciasto:
  • 250 g margaryny
  • 1 (niepełna) szklanka cukru
  • 1 op. cukru waniliowego (16 g)
  • szczypta soli
  • 6 jajek
  • 2 (niepełne) szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g kakao
  • 1/2 szklanki mleka

Masa kokosowa:
  • 250 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 6 łyżek cukru
  • sok z 1 limetki (użyłam limonki)
  • 2 łyżki żelatyny

 Ponadto:
  • 1000 g truskawek
  • 200 g dżemu truskawkowego
  • skórka starta z 1 limetki
 

Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
  1. Margarynę utrzeć z cukrem oraz solą.
  2. Wbijać po jednym jajku, ucierając.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodawać do masy na przemian z mlekiem.
  4. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem blaszki.
  5. Piec w temp. 180 C przez około 40 minut.

Masa kokosowa:
  1. Śmietanę utrzeć z 300 ml mleka kokosowego, cukrem oraz sokiem z limetki. 
  2. Żelatynę rozpuścić w reszcie mleka, dodać do masy.

Murzynek truskawkowy:
  1. Tężejącą masę wyłożyć na ciasto.
  2. Truskawki przekroi na połówki, ułożyć na kremie.
  3. Dżem podgrzać, starannie posmarować wierzch owoców.
  4. Ciasto posypać startą skórką z limetki.

1 komentarz: