sobota, 1 czerwca 2013

Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasto jogurtowe z owocami


Ciasto wyszło bardzo dobre, choć nie miałam wszystkich składników :)
Polecam szczególnie dla tych, którzy lubią babkowe ciasta. 
Przepis znalazłam na blogu Bayaderka


 


na formę z kominem o pojemności ok. 1.5 l



4 jajka średniej wielkości

130 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1,5 łyżeczki aromatu kokosowego (nie miałam więc dałam waniliowy)

120 g jogurtu kokosowego lub waniliowego wymieszanego z łyżką wiórków kokosowych

90 ml oleju

340 g maki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia



90 g rabarbaru pokrojonego na paseczki

90 g truskawek pokrojonych w ćwiartki

80 g brzoskwini z puszki, pokrojonych w paski



lukier:

3-4 łyżki cukru pudru

niepełna łyżka wrzącej wody

kilka kropli soku z cytryny, opcjonalnie





Jajka rozbijamy i wrzucamy do misy miksera. Ubijamy na najwyższych obrotach około 6 minut tak aby były
puszyste tzn. zwiększyły swą objętość.
Do ubitych jajek dodajemy cukier zwykły i waniliowy następnie jogurt. Łączymy krótko.
Przesiewamy mąkę z proszkiem. Wsypujemy do misy. Szpatułka łączymy bardzo krótko. Dodajemy aromat. Wlewamy olej i miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia.
Ciasto będzie dosyć gęste  ale takie ma być by podźwignęło owoce. Formę z kominem natłuszczamy masłem i lekko wysypujemy kaszą manną albo bułką tartą. Ciasto wykładamy na dno formy, najlepiej łyżką.
Na wierzch wykładamy równomiernie owoce. Wstawiamy formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 40-45 minut. Pieczemy do tzw. ''suchego patyczka''.
Po upieczeniu ciasto studzimy. Przygotowujemy lukier: łączymy cukier puder z wodą i sokiem (to ostatnie-opcjonalnie) i ucieramy składniki na gładko. Lukrem dekorujemy wierzch ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz