poniedziałek, 10 czerwca 2013

Francuska tarta z rabarbarem

Francuska tarta z rabarbarem

Nie lubię rabarbaru, wprost nie cierpię ale muszę przyznać, że w tej tarcie zjadłam....
I nawet mi smakował :)
Przepis pochodzi z tej strony.




Składniki na ciasto:  
300 gr mąki  
2 łyżki oleju  
2 łyżki mleka  
2 łyżki cukru  
125 gr masła o temperaturze pokojowej  
1 żółtko

 Składniki na masę:
 
pęk rabarbaru  
4 łyżki gęstej tłustej śmietany  
2 jajka całe i 1 białko  
125 gr cukru
3 kopiaste łyżki maizeny lub mąki ziemniaczanej

Ciasto zagnieść najzwyczajniej pod słońcem mieszając wszystkie składniki. Jeśli foremka na tartę metalowa, można od razu wyłożyć spód i niewysoki brzeg i do lodówki na godzinkę. Od siebie dodam, że spody zawsze podpiekam wcześniej przez 10-15 minut  w temperaturze 180 st. 
Następnie wyłożyć na podpieczony spód pokrojony drobno rabarbar. Jajka roztrzepać z cukrem, dodać maizenę i śmietanę. Wymieszać i polać tym rabarbar. Masa nie powinna przykrywać szczelnie rabarbaru. I do pieca. Piec przez dobre pół godzinki w temperaturze 220°.  Poczekać aż wystygnie i smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz