poniedziałek, 10 czerwca 2013

Tort Pavlova

 Tort Pavlova
 Przepis pochodzi od Bo(ro)n Appetit.




SKŁADNIKI:
7 białek (z jaj wiejskich najlepiej)
350 g cukru drobnego białego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
szczypta soli


KREM:
250 g śmietany kremówki
100 g serka mascarpone
łyżka cukru pudru
łyżka malibu

oraz:
dowolne owoce (truskawki, jagody, maliny, figi)


Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodawać stopniowo po łyżce cukru i miksować. Kiedy masa będzie już gęsta i lśniąca należy dodać mąkę ziemniaczaną i ocet.

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni z termoobiegiem.


Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 22 cm i przełożyć ubite białka za pomocą szpatułki. Uformować okrągły kształt rysując fale.

Wstawić do piekarnika i natychmiast zmniejszyć temp. do 160 stopni. W tej temperaturze piec 10 minut, a następnie zmniejszyć do 120 i piec 90 minut.

Uchylić delikatnie piekarnik i zostawić w nim bezę do wysuszenia. Najlepiej by tak leżała całą noc.


Śmietankę ubić na sztywno, dodawać powoli ser mascarpone, cukier puder i  na końcu malibu. Rozłożyć przygotowany krem na bezie i rozrzucić ulubione owoce.

Najlepsza beza upieczona jest zewnątrz na delikatnie zrumieniony kolor, wewnątrz powinna być klejąca pianka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz