wtorek, 9 lipca 2013

Piramidki biszkoptowe

Piramidki biszkoptowe
Ciasto dość podobne do biszkoptu z mandarynkami a jednak to nie to samo :)
Jest równie dobre, polecam.
 


 
Składniki:
  • 6 jajek
  • 15 dag cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 15 dag mąki
  • 4 puszki mandarynek
  • 1/2 l soku pomarańczowego
  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • 1 kg śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 torebki śmietan-fix
  • 25 herbatników z jednej strony oblanych czekoladą

Sposób przyrządzenia:
  1. Białka jajek oddzielić od żółtek. Żółtka utrzyć z cukrewm na kremową masę. Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Wymieszać z mąką i masą żółtkową. Rozsmarować na natłuszczonej blasze 32 na 39 cm . Piec 15 min w temperaturze 200 st.
  2. Mandarynki osączyć, zalewę zachować. Odrobinę wymieszać z budyniem. Zagotować sok pomarańczowy z 1/2 l zalewy z mandarynek. Zagęścić zawiesiną budyniową. Mieszając, zagotować. Odłożyć 25 cząstek mandarynek, resztę ułożyć na cieście. Przykryć przestudzonym budyniem. Ochładzać ok. 1 godz.
  3. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem (można użyć żelatyny, ja tak zrobiłam). 3/4 rozsmarować na budyniu, przykryć herbatnikami. Ciasto pokroić na porcje. Każdą udekorować kleksem z reszty ubitej śmietany oraz odłożonymi cząstkami mandarynek.

Przed podaniem dobrze schłodzić!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz