niedziela, 15 grudnia 2013

Pierniczki ziemniaczane nadziewane powidłami

Pierniczki ziemniaczane nadziewane powidłami
przepis pochodzi od Justyny i Doroty



Składniki:
- 250 g ugotowanych ziemniaków (surowych – obranych ok. 300 g)
- 250 g miodu
- 150 g cukru
- 125 g masła
- 450 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika)
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- powidła


Przepis:
Ugotowane, gorące ziemniaki rozgnieść praską lub zmielić, nie studzić. Do rondelka wlać miód, dodać cukier, masło i podgrzewać ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia składników. Ciepłą masę dodać do roztartych ziemniaków i zmiksować na gładką masę. Całość przesudzić i zmiksować z jednym jajkiem.
Do większej miski przesiać mąkę z kakao, dodać sodę i przyprawę do piernika, wymieszać. Wlać masę ziemniaczano-miodową i wyrobić ciasto (bardzo szybko robi się zwarte).


Ciasto nie klei się do blatu, dlatego w czasie wałkowania nie trzeba podsypywać mąką. Wałkować przez folię spożywczą lub aluminiową na grubość ok. 2 – 3mm.  Z ciasta wycinać większe koła i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego koła położyć łyżeczkę powideł lub innego nadzienia (nie za dużo!). Każdego pierniczka przykryć kolejnym wykrojonym kawałkiem ciasta, docisnąć wokół nadzienia, aby warstwy się skleiły i przyłożyć dowolny kształt foremki (mniejszej od koła), wykrawać pierniczki. Nie trzeba smarować brzegów roztrzepanym białkiem, lekkie dociśnięcie sprawia, że bez trudu się sklejają. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut (czas może być krótszy lub dłuższy w zależności od wielkości i grubości pierniczków). Wyjąć, wystudzić na kratce.
Pierniczki można ozdobić lukrem, czekoladą lub posypać cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. Pierniczki z ziemniakami? Takich jeszcze nie jadłam, ale prezentują się znakomicie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. znikają w zaskakującym tempie, tak wszystkim smakują. są mięciutkie i aromatyczne :) polecam

    OdpowiedzUsuń