czwartek, 2 stycznia 2014

Bimberki

Bimberki
Zawsze je robię na jakieś większe domowe imprezki :)

 
Składniki podstawowe:
piersi z kurczaka
przyprawa kebab-gyros 


 Składniki na ciasto:
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
trochę mleka
pól szklanki piwa
sól
pieprz

Przygotowanie mięsa:
Dzień wcześniej kroimy piersi z kurczaka na kawałeczki (nie w kostkę). Wrzucamy to wszystko to miski i wsypujemy 2 paczki przyprawy kebab-gyros (ja miałam samą gyros - też może być). Mieszamy to wszystko dokładnie aby całe mięso pokryło się przyprawą. Miskę owijamy folią spożywczą i zostawiamy na noc albo robimy to rano a smażymy po południu. Chodzi o to aby mięso dobrze przeszło przyprawą. 





  Przygotowanie ciasta:
Jajka, obie mąki, piwo, mleko i przyprawy wsypujemy do głębokiej miski bądź wysokiego naczynia i blenderem wszystko miksujemy.





 Od razu mówię, iż będzie to bardzo rzadkie na początku, dlatego stopniowo dosypujemy w takich samych proporcjach mąki czyli 3:1 aż do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego.
Przelewamy ciasto do miski. 




 Bimberki będziemy smażyć na głębokim oleju, dlatego bierzemy głęboki szeroki garnek i podgrzewamy na kuchence olej.

Kawałki kurczaka moczymy w cieście tak aby całe się nimi pokryły
 



 i wkładamy do gorącego oleju. 


  Bimberki będą nam się przyklejały do dna garnka, dlatego należy je pomieszać i dokłądnie od siebie pooddzielać, gdyż sklejają się również ze sobą. 



 Pierwsza porcja będzie smażyła się najdłużej, dlatego może na nich wyjść troszkę twarde ciasto, ale następne już są w porządku.
Bimberki smażymy na złoty kolor. Wyjmujemy je z garnka łyżką cedzakową do miski i wrzucamy do oleju następną porcję.
Pływające w garnku farfocle z ciasta musimy wyławiać za każdym razem gdyż będą nam się paliły.




  W ten sposób powstają nam pyszne przekąski, które możemy podawać z sosem czosnkowym, żurawinowym ,curry itp.

 


 
 SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz