poniedziałek, 20 stycznia 2014

Ciasto migdałowe

Ciasto migdałowe

Powiem jedno: PYCHA !!!!!!!!!
Szczerze polecam, ciasto wyszło w smaku obłędne, choć muszę przyznać, że nie jest tanie.

Przepis pochodzi z gazetki Ciasta Domowe nr 245/2013




Składniki na ciasto migdałowe:

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa migdałowa:
  •  2/3 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 200 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki płynnego miodu


Bita śmietana:
  • 500 g śmietany 30%
  • 1 (czubata) łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny


Bita śmietana kakaowa:
  • 500 g śmietany 30%
  • 1 (czubata) łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 3 łyżeczki żelatyny

Ponadto:
  • słoik dżemu brzoskwiniowego
  • 1 op. okrągłych biszkoptów



Sposób przyrządzenia:

Biszkopt:
  1. Jajka ubić z cukrem.
  2. Dodać mąkę z  proszkiem, wymieszać.
  3. Ciasto wylać do natłuszczonej, obsypanej bułką tartą blaszki o wymiarach 22x35 cm (ja blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia).
  4. Piec ok. 35-40 minut w temp. 180C.

Masa migdałowa:
  1. Cukier, miód, masło i mleko wymieszać, podgrzać.
  2. Dodać płatki migdałowe. Wymieszać, delikatnie podsmażyć.

Bita śmietana:
  1. Śmietanę schłodzić, ubić z cukrem.
  2. Żelatynę rozpuścić w 60 ml gorącej wody, lekko przestudzić.
  3. Żelatynę dodać do śmietany, wlewając cienkim strumieniem i cały czas miksując.


Bita śmietana kakaowa:
  1. Śmietanę schłodzić, ubić z cukrem.
  2. Dodać kakao, ubić.
  3. Wlać letnią żelatynę rozpuszczoną w 60 ml gorącej wody.
 
Ciasto migdałowe:
  1.  Dżem rozsmarować na biszkopcie.
  2. Posmarować ciepłą masą migdałową, ostudzić.
  3. Wyłożyć jasną bitą śmietanę i biszkopty.
  4. Rozsmarować kakaową bitą śmietanę.
  5. Udekorować według uznania.


Najlepsze jest na drugi dzień, gdyż wtedy dopiero biszkopty między śmietanami zrobią się wilgotne i dadzą się ładnie pokroić. Przechowywać w lodówce, ze względu na bitą śmietanę :)

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz