czwartek, 2 stycznia 2014

Karkówka w ketchupie z żurawiną

Karkówka w ketchupie z żurawiną
Przepis dostałam od koleżanki i chwała jej za to, bo karkówka wychodzi obłędna :)




Składniki:
  • 1,5 kg karkówki
  • 1 butelka ketchupu (dałam pikantny Tortex 500g)
  • 100g żurawiny suszonej
  • vegeta, sól, pieprz, bądź dowolne przyprawy
  • olej



Przygotowanie:
Karkówkę kroimy w dość dużą kostkę, przekładamy do miski, polewamy troszkę olejem i dowolnie przyprawiamy. Powinniśmy zrobić to kilka godzin przed przygotowaniem potrawy, a najlepiej zostawić tak przyprawione mięso na noc aby się "przegryzło".
Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Przygotowane wcześniej mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, zakrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 1,5 godziny (piekłam mięso 1,5 godz proporcjonalnie do wagi, można piec krócej). W połowie pieczenia, wyciągamy naczynie, mieszamy mięso, gdyż mogło się posklejać i odlewamy nadmiar wody, który się wytworzył w wyniku duszenia (nie wylewamy wszystkiego, gdyż musi zostać na sos). Na mięsie rozsypujemy paczkę żurawiny i wylewamy całą butelkę ketchupu (można dać więcej). Pieczemy przez pozostały czas, 20 minut przed końcem zdejmujemy pokrywkę aby mięso się przyrumieniło, a nadmiar wody odparował.
Podajemy na ciepło jako samodzielne danie bądź dodatek.

Naprawdę polecam, mięsko wychodzi mięciutkie a sos obłędny, słodki, ale z umiarem, gęsty, po prostu przepyszny.
Ps. Jeśli nie możecie dostać karkówki, można użyć innego mięsa, ostatnio robiłam z szynki.

Smacznego!

1 komentarz: