czwartek, 2 stycznia 2014

Scones z wędzonym łososiem


Scones z wędzonym łososiem
Przepis pochodzi od rakastan.


Składniki:
175 g mąki,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
50 g masła,
1 jajko,
3 łyżki śmietany,
pęczek świeżego koperku,
150 ml gęstej śmietany,
1 łyżka chrzanu,
5 plastrów wędzonego łososia,
mały kawałeczek pora,
sok z cytryny.



Przygotowanie:
Z mąki, proszku do pieczenia, szczypty soli, masła i 3 łyżek śmietany zagnieść ciasto. Posypać blat odrobiną mąki i rozwałkować ciasto na wysokość około 2 cm, wyciąć szklanką kółka o średnicy około 5,5 cm. Kółeczka układać na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec 15 min. na złotobrązowy kolor. Wyjąć z piekarnika i przykryć ściereczką. Gdy kółeczka wystygną przeciąć na pół. 
Koperek umyć, osuszyć (kilka gałązek odłożyć do dekoracji), drobno posiekać i wymieszać z chrzanem i 150 ml śmietany. Tak powstałą masą posmarować bułeczki. Każdy plaster łososia przekroić na pół, skropić sokiem z cytryny i układać na bułeczkach posmarowanych masą. (Moje plastry pokroiłam w mniejsze kawałki i składałam w pół, gdyż były dość duże). Następnie nałożyć jeszcze trochę masy na łososia i posypać pociętym w paseczki porem, udekorować koperkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz